Balázs's Tech

Miért nem kedvelem GNU/LINUX operációs rendszer(eket)?

Ebben a cikkben ki szeretném fejteni a véleményemet, hogy miért nem a szívem csücske a Linux. Miért maradtam végül a Windows operációs rendszeren? erre adok választ.

Félreértések ne essék, ez csak az én személyes, sablon véleményem. Mindenkié lehet más, sokan nem fognak egyet érteni. Másnak a véleményét tiszteletben tartom, figyelembe is veszem.

Elösször is ez nem azt jelenti, hogy Linuxtól félni kell és nem ajánlott a kipróbálása. Mindenkinek KÖTELEZŐ kiprobálni. Lehet, hogy neked tetszeni fog, és véglegesen váltasz Windowsról. Lehet, hogy nem. Lehet, hogy egyszerre kettőt használod. Ki kell próbálnod.

Tehát nézzük, hogy miért is váltottam vissza Windowsra másfél évnyi Linuxozás után.

1. Elegem lett, hogy a linuxozásom pályafutásomban egy részét Terminálozással töltöttem. Egyszerűen mindig lett valamilyen hiba amiben terminálban kellet ügyködni. Például szolgáltatások telepítgetése mert alapból nem működik a Virtualbox..vagy a Steam..Néhány alkalmazás nem települt fel mert függőséghiány volt. Egyes alkalmazásoknál kapcsolgatni kell szolgáltatásokat például Teamviewer. Vannak olyanok amelyek fel sem települnek. Cisco Packet Tracer.. Persze ez csak Arch Linux rendszernél találkozható de Debian rendszerektől én menekülök. Később rá térek, hogy miért.

2. Nincsenek azok az alkalmazások számomra, amelyek szükségesek a mindennapi felhasználáshoz.

Így van. Nekem mindennapos az Office 365 programok (például az Access) és annak a szolgáltatásai (például PowerPoint Intelligens kezelő). A szolgáltatási nagyon megkönnyebbíti az életemet, segítségével látványos diákat tudok készíteni, Worddel pedig például szép plakátokat, leírásokat. Mondhatná az ember ott van a LibreOffice..De könyörgőm. Attól én kész vagyok. Össze zsúfolva az egész, nem átlátható semmilyen szolgáltatás nincs benne ami nekem szükséges. Olyan is van, hogy egyes Office Word fájlokkal inkompatibilis.

Aztán ott vannak a játékok, a Geforce Now, grafikai termékek, SDK stb.. Ezekre lehet írni alternatívákat. TruckersMP linuxra, cs1.6 megfelelő szerver támogatás (tehát ne dobjon le a szerver helytelen scr és protokoll miatt), Muonline játék, és még sorolhatnám. Geforce Now alternatívát nagyon várom, grafikai termékek például Photoshop, Illustrator, Vegas Pro.. SDK-re viszont Visual Studio alternatívát várok amelynek grafikai felülete van és különböző nyelvben tudok programozni. Visual Basic alternatíva legyen.

3. Néha oda vág a számítógépnek, hogy csináld meg.

Ez volt a végső lépés a Linuxnak amely kihúzta a gyufát. volt SSD-men Windows 10 tele játékmentésekkel, szépen be volt konfigurálva (felesleges szolgáltatások lekapcsolva, alap programok, regisztrációs fájl beállítás stb..). Körülbelül egy napot áldoztam arra, hogy egy hibátlan, stabil, gyors, karbantartott Windows rendszert kapja. Gondoltam felteszek Linuxot a HDD-mre egy ArcolinuxD xfce-t elég jót mondanak róla. Oké feltettem, vissza akartam menni Windowsra játszani pihenőként. Erre a telepítő lekapta a Windowsos boot managert, és feltett egy Grubot SSD-re és HDD-re. Windowsomnak lőttek, mert recoverybe nem lehetett vissza állítani. Köszi Linux, hogy elvettél egy egész napot az életemből mert engedélyem nélkül 2 vinyóra tettél Grubot.. Ez nagyon betett.

4. Nincs normális Linux operációs rendszer.

Így van. Egyszerűen nincs olyan Linux rendszer ahol atom stabil minden, tükörszerverei és a csomagkezelője iszonyat gyors, gyönyörűszép, jól meghajtja a számítógépet, és felhasználónak sose lesz agydaganata a hibától. Ilyen rendszer nincsen. Debian alapú rendszerek nagyon lassúak a számítógépemen. Nem bootlom be 1 hétig perceket töltöget, hogy észhez térjen. Főleg az Ubuntu. Linux Mint néha behal. Előfordult olyan is, hogy egyik napról a másikra meghalt az egész felület csak egy X betű kurzor és ennyi. MX Linuxnak olyan lassú a tükörszerverei, hogy az kegyetlen. Leszedi a frissítéseket addigra én megőszülök. 500 Mbites Internetünk van, MX Linux viszont 200 kbyte-al tölti a csomagokat jobbik esetben 500 Kbyte-al.. Arch Linuxnál mindig terminálozni kell mert mindig van valami hiba. Kérdezem én. Nem lehetne egy olyan rendszert össze tenni, ahol nem kell terminálozni, gyors a tükörszerver és maga a rendszer? És nem hal meg 2 hét után a grafikus felülete? (Xfce).

5. Nincs kiváló hardvertámogatottság.

Persze ezzel lehet vitatkozni. Vannak olyan esetek, ahol bedugod és megy. Vannak olyanok ahol agyrákot kap az ember a szenvedéstől. Szeretem azt a Linuxban, hogy felteszem 1 CD-vel beírok 1-2 parancsot már naprakész a rendszer. Alapból fent van az alaplapi driver nem kell külön szórakozni vele. Ezért Respect a Linuxnak. De ennek van másik oldala. Nincs rá támogatottság. Nálam is van ilyen hiba. Hang ügyileg. 1-2 napot vett el az életemből a Linux, hogy találjak megoldást a hangra de nincs megoldás – Beszélgetésem közben szikrázik a mikrofon háttérbe ami elég zavaró. És ez azért érdekes, mert Windowson kíváló a hangminőség, sehol a szikrahang. Hiába néztem át az egész pulseaudio találatot a wiki oldalakon, átböngésztem az egész netet, kértem nagyobbaktól segítséget. Semmilyen megoldás nem volt rá. Ez az én estem.

A leggyakoribb hiba a wifi és a játékeszköz támogatottság. Felnézek a forumra és látom, hogy wifi, wifi, jostick, kormány, wifi, kormány hiba van, nem megy kell rá driver. Kezdőknek nagy élmény az, hogy váltásuk után az első lépés az, hogy írjanak egy hardvert wifi kártyára. Miért nem tér át akkor már a Gentoora, ha nincs normális támogatottság a hardverekre. Persze ez nem csak a Linux hibája, hanem a gyártóké félreértések ne essék itt se.

A legfőbb a videókártya támogatottság AMD és Intel terén. Aki ezeket a hardvereket használja az kicsit gondolkodjon a váltáson, mert nem lesz normális videókártya támogatottság AMD és Intel videókártyáknál, ugyanez Integráltakkal. Tehát lesz teljesítmény különbség, esetleg helikopteres ventilátor. Általában Xorgon 100%-on pörög a venti.

6. Lefagy a teljes képernyős játék, jöhet a hard reset.

Nosztalgiázósban érzem magam ilyenkor. Amikor Linuxon voltam vissza kellet térnem a Hard Resetekre. Tehát bekapcsoló melletti kis gombra ami instant újraindítást csinál. Jót is tesz a gépnek. Miért nincs Linuxra olyan feladatkezelő, ami játék fölött lesz és egyszerűen be tudom zárni az alkalmazást. De nem. Át kell mennem teljes képernyős terminálba és én szüljem ki hogy mi a folyamatnak a neve. Van olyan amikor nem “killeli” le a programot. Érdekes. Olyan is volt, hogy egyik percről a másikra lefagyott az egész. Nem reagált semmire, se egér mozgatásra, se billentyűzet leütésre, de nagyképernyős terminálra igen. Nem tudom miért nem elég Ryzen processzor és egy 8 gb memória. Vagy valós üzemmódba fut a Linux egy része?

7. Teszt Linux és Windows között.

Csináltam felmérést, hogy Linuxon és Windows között milyen gyakran jönnek elő a hibák. Lehet, hogy ez kicsit nevetséges, és hihetetlen de Windowson kevesebb hiba jött elő míg Linuxon rengeteg. Windowson még nem találkoztam olyannal, hogy valami nem működne jól. Fel van telepítve a keretrendszere az alkalmazásnak, onnéttól atomstabil minden. Kékhalál se volt számítógépcsere óta. Pedig Insider verziókat beszoktam fogadni nagy frissítések előtt, még sincs semmilyen gondom. Talán azért, mert korszerű, 7. generációs perifériáim vannak? Ki tudja.

Tehát újra a Linuxon gyakori volt a hiba előjövetele. Mint ahogy írtam. Teamviewer, Virtualbox, Steam hiba amely alapesetben nem indul el, random meghal az egész rendszer, hard resetelni kell mert kifagy a játék. Config fájlba kell beírni egy kódot, hogy működjön a zajszűrés a mikrofonnál. Alap kódokat kell tudni, ha Linuxos vagy (ppa, apt-get, nano, wget stb..) mert 100% hogy fog találkozni kezdő ezekkel. Random meghal az egész ablakkezelő. És még rengeteget tudnék ide sorolni, de tényleg.. Hiányzó függőségek. Régebbi alkalmazás feltelepítése (nagy nehezen). Stb..

Windowson voltam 1-2 hétig nem volt semmilyen gondom. Vissza bootoltam a Linuxra, ezek fogadtak amit írtam fentebb.

Ezek a fő érvek, amitől el vitte kedvem a Linux a rendszer használattól, és visszatértem Windows 10 rendszerre. Már belefáradtam terminálozásba, hiányzó függőségekbe, lutris scriptekbe. Ha van véleményed neked is, kérlek írd le mert kiváncsi vagyok rá. Ha bárkit is megbántottam volna ezzel, feldühítettem, akkor elnézést szeretnék kérni nem ez volt a célom. Csak leírni részletesebben, hogy mi is a fő bajom a rendszerrel. Később írok arról miért szerettem a Linuxot és miért tudom ajánlani.

Balázs, 2018.11.27.

MSN Love Introduction

Are you newbie in Escargot? Do you wanna mode your MSN but you cant? It is so easy with a useful, so easy program! Smile

Visit the MSN Love’s (unoffical) website for download the program from MSN Love’s server. link: http://messengerlove.tk .

If you downloaded it you have to run it as administrator (it will run as it automatically). Then you can choose from many possibility. Example download many scripts for your MSN.. Messenger Tools by Craftplacer. etc.. And it will expands with a many possibility. Like themes, emoticons are coming soons.

Download different Windows Messenger versions as onelick? Use the MSN Love! Smile

2018-11-25 13_45_59-Window

The description will continue soon.

Hello world!

Welcome to Escargot Spaces. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!